Westfriesgasthuis neemt nieuwe PET-CT-scan in gebruik

8-6-2017

Het Westfriesgasthuis kan kanker en ontstekingen nu nog beter in kaart brengen dankzij de komst van de nieuwe PET/CT-scan. Voorheen moesten patiënten voor zo’n scan afreizen naar Alkmaar. Nu kunnen ze ook in Hoorn terecht.

“Voor kankerpatiënten of patiënten van de intensive care die onderzoek nodig hebben, is zo’n reis naar Alkmaar heel belastend”, vertelt nucleair geneeskundig specialist Annemarie van Dongen. “Het is fijn dat we nu zelf een PET/CT-scan in huis hebben en het dichterbij kunnen aanbieden.”

Onderzoek
De PET/CT-scan kan niet alleen bij kanker en ontstekingen worden gebruikt, maar ook bij onderzoek naar infecties en bij sommige cardiologische en neurologische aandoeningen worden ingezet. Een PET-scan geeft een beeld van de stofwisseling van lichaamscellen, met behulp van een radioactieve vloeistof, die bij de patiënt in een bloedvat is ingespoten. Een CT-scan geeft via röntgenstraling een gedetailleerd beeld van de binnenkant van het lichaam, dus van organen, weefsels en structuren.

Ziektes gedetailleerd in beeld
Door de combinatie van deze twee scans in één apparaat kunnen ziektes gedetailleerd in beeld worden gebracht. Bijvoorbeeld uitzaaiingen van kanker. Maar er kan ook worden gekeken of een bepaalde chemokuur aanslaat of niet. Dankzij de komst van de scan kan een PET- en CT-onderzoek in één afspraak worden gedaan. Per jaar kunnen duizend patiënten geholpen worden. Op 7 juni heeft de eerste patiënt een PET/CT-scan gehad.

 

 

Nucleaire geneeskundehttps://westfriesgasthuis.nl/afdelingen/nucleaire-geneeskundeNucleaire geneeskundeDe afdeling Nucleaire geneeskunde is vooral een onderzoeksafdeling. Naast onderzoeken voeren we een aantal therapieën uit.

Mobile Menu
Zoeken.