Hart is zo zwaar als flinke ribeye

14-10-2015

​Het hart is zo zwaar als een flinke ribeye. De eerste pacemaker zat vast aan het stopcontact. Zomaar wat weetjes die gisteravond voorbijkwamen tijdens een lezing in Hét Postkantoor in Bovenkarspel. Cardiologen Paul van Bergen en Jacobijne Wiersma van het Westfriesgasthuis namen het publiek op een geanimeerde manier mee door het belangrijkste orgaan van ons lichaam.

In Hét Postkantoor werd de tweede publiekslezing over het hart gehouden door cardiologen van het Westfriesgasthuis
Foto: Theo Groot

Dat deden zij voor de tweede keer. De eerste publiekslezing over het hart – georganiseerd door het ziekenhuis, deze krant en zorgplatform GezondDichtbij.nl – was zo snel volgeboekt dat er een tweede werd gehouden. Hier kwamen net als de vorige keer ruim honderd mensen op af.

Anneke Weel-Dekker en Nel Lenting-Manshanden uit Avenhorn snappen die grote belangstelling goed. "Je hoort om je heen zo vaak dat het niet goed gaat met het hart.We willen allemaal een goede uitleg. Hoe werkt het nou precies?", zegt Anneke. Daar krijgen ze duidelijk antwoord op. Menig biologieleraar kan iets leren van de manier waarop het orgaan hier behandeld wordt. Veel vergelijkingen worden gebruikt om de boel te verduidelijken. Hoeveel liter bloed ons hart in ons leven rondpompt? Vergelijk het met tachtig zwembaden De Wijzend. Het verschil tussen het hart van mannen en vrouwen wordt uitgelegd met een plaatje van een schakelkast. De man heeft een aan- en uitknop. Bij de vrouw zijn veel meer knoppen te zien.

Het bevriende, vrouwelijke duo verwondert zich continu, zo is te horen aan hun ’ooooh’s!’ en ’noh, kijk nou’es!’. Ze hadden het niet willen missen. Dat geldt ook voor Ton Degeling uit Andijk. "Heel interessant om wat over je eigen lijf te leren. Ik heb zelf klachten en word onderzocht. Hier hoorde ik veel feiten die ik nog niet kende." Voor de artsen    de bijeenkomst een fijne manier om mensen wat meer duidelijk te maken dan dat ze in een kwartiertje op de poli kunnen. "Veel mensen komen met het hart in aanraking, maar ze begrijpen er meestal niet veel van. Er zaten mensen in de zaal die bij ons in het ziekenhuis lopen. Ik zag dat bij een aantal echt het kwartje viel", zegt Wiersma. Google is lang niet altijd voldoende  voor informatie. "Ik heb zelf problemen met mijn hart, waar ik altijd meer over wil weten", zegt meneer Luken op Opmeer. "Die informatie ga ik niet opzoeken, dat wil ik echt horen van de cardioloog."

Bron: Noordhollands Dagblad

 

 

Cardiologiehttps://westfriesgasthuis.nl/afdelingen/cardiologieCardiologieBij Cardiologie krijgt u hulp bij alle klachten die te maken hebben met uw hart en bloedvaten. Ons team doet onderzoek, behandelt en helpt u bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Mobile Menu
Zoeken.