Eerste publiekslezing Westfriesgasthuis groot succes

17-9-2015

​​​Op dinsdagavond 15 september hield het Westfriesgasthuis de ‘eerste’ publiekslezing Alle aandacht voor... het hart in Cinema Oostereiland.

Luchtbedpomp
Paul van Bergen en Jacobijne Wiersma, twee bevlogen cardiologen, hebben op een luchtige, toegankelijke en humoristische wijze het orgaan het hart uit de doeken gedaan. Met praktische voorbeelden - een jerrycan, een curverbak en een pomp van een luchtbed - lieten ze zien hoe het hart het bloed door het lichaam laat circuleren. Als dr. Van Bergen uitlegt hoe het ECG gelezen wordt, lijkt dit allemaal erg eenvoudig. Op het moment dat een ECG met afwijkingen vertoond wordt, wordt het toch een stuk lastiger.

Hartkleppen
Dr. ​Wiersma lichtte na de pauze verschillende behandelwijzen toe. Het gebruik van de eerste pacemaker en de pacemakers van tegenwoordig. Jacobijne vertelde hoe een stent geplaatst wordt. Er waren voorbeelden van verouderde hartkleppen en van de hartkleppen die tegenwoordig gebruikt worden.

Goed uitgelegd
De reacties na de avond waren heel positief: "Wat een leuk initiatief van het Westfriesgasthuis. Ik weet nu veel meer over dit orgaan. Wat werd de informatie goed uitgelegd!"

Paul van Bergen en Jacobijne Wiersma

Gewapend met een jerrycan, curverbak en luchtbedpomp werd de bloedcirculatie uitgelegd...
(klik op de foto voor een vergroting)


Hoeveel liter bloed pompt het hart rond?
Mobile Menu
Zoeken.