Dag van de Logopedie vraagt aandacht voor slikproblemen

2-3-2017

​Niet naar een verjaardagsfeestje durven, omdat je bang bent dat je je in een stukje taart of een slok koffie verslikt. Elke maaltijd spanning aan tafel omdat je kind niet goed kan slikken en daardoor weigert te eten. Slikproblemen hebben grote impact, maar veel mensen weten niet dat de logopedist erbij kan helpen. Daarom staat de Dag van de Logopedie op maandag 6 maart in het teken van slikproblemen.

We eten en drinken, kauwen en slikken zonder er bij na te denken. Toch zijn er mensen voor wie slikken een probleem is. Bij volwassenen ontstaat een slikprobleem vaak na een beroerte. Maar ook minder ernstige aandoeningen, bijvoorbeeld een infectie in de slokdarm of een slecht passend kunstgebit, kunnen slikklachten veroorzaken. Bij kinderen komt een slikprobleem vaak voor wanneer ze te vroeg geboren zijn, maar ook bij kinderen met een (aangeboren) handicap of spierziekte. Soms kan er heel iets anders aan de hand zijn en is het een tijdelijk probleem.

Niet meer naar feestjes
Logopediste Franca de Groot - van Bockxmeer legt uit: “De gevolgen van slikproblemen kunnen zijn dat je te weinig eet of drinkt, waardoor je gewicht verliest of vocht tekort komt. Ook hoesten en benauwdheid door verslikken komt vaak voor. En soms word je zelfs helemaal afhankelijk van vloeibare voeding of sondevoeding. Je kunt je dus wel indenken dat de impact van slikproblemen heel groot is, in het bijzonder op sociaal gebied. Gezellig een ontspannen avondje uit eten is er niet meer bij.”

Logopedie kan helpen
In het Westfriesgasthuis zijn vier logopedisten die zeer ervaren zijn in de behandeling van slikproblemen bij kinderen en volwassenen. “Wij werken nauw samen met de KNO-artsen, kinderartsen en radiologen. In samenwerking met de KNO-arts kan de oorzaak en aanpak van slikproblemen goed worden uitgezocht. Als logopedist kun je het probleem niet altijd helemaal oplossen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat een patiënt ermee om leert te gaan. Bijvoorbeeld door de slikspieren intensief te trainen om zo weer makkelijker en veiliger te leren slikken. En als dat niet mogelijk is, gaan we samen met de patiënt op zoek naar oplossingen om zo goed en veilig mogelijk te eten en te drinken. Bijvoorbeeld door een andere sliktechniek aan te leren of aangepaste of makkelijke voeding te adviseren. Daardoor wordt het leven voor de patiënt en de omgeving weer een stuk aangenamer.” Wil je meer weten over slikproblemen? Neem hier eens een kijkje.

Klik voor een vergrote foto

 Meer informatie

Mobile Menu
Zoeken.