Blaaskanker

Bij blaaskanker is sprake van kwaadaardige cellen in de blaas. In veel gevallen ontstaan deze in de binnenwand van de blaas. Er is dan sprake van een urotheelceltumor of overgangsepitheelcelcarcinoom.

Tumoren van de blaas kunnen ook goedaardig zijn; dat worden poliepen genoemd.

90% van de blaastumoren zijn oppervlakkige tumoren die zich beperken tot de blaas. Deze tumoren worden chirurgisch via de plasbuis verwijderd waarna er vaak nog blaasspoelingen gegeven worden ter voorkoming van het terugkomen van de tumor (een recidief).
 
10% van de blaastumoren zijn ingegroeid in de blaaswandspier (spierinvasief) en kunnen zich uitzaaien naar de lymfeklieren of andere organen. Mocht er sprake zijn van een spierinvasieve tumor dan zal er in eerste instantie een operatie via de plasbuis nodig zijn voor het stellen van de diagnose. Daarna volgt aanvullend röntgenonderzoek zoals een CT-scan van de buik en longen, waarna er verdere behandelingsmogelijkheden worden besproken.

Wanneer er blaaskanker geconstateerd wordt, dan worden ook de hoge urinewegen door middel van een CT-scan gecontroleerd.

 

 

Cystoscopiehttps://westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00902-NL.pdfCystoscopie
Verwijderen van een blaaspoliep (TURT)https://westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00915-NL.pdfVerwijderen van een blaaspoliep (TURT)

 

 

Oncologiehttps://westfriesgasthuis.nl/afdelingen/interne-geneeskunde/oncologieOncologieOnder de vlag van Esperanz werken oncologen en verpleegkundigen van het Westfriesgasthuis samen met het Waterlandziekenhuis in Purmerend, het Zaans Medisch Centrum en het Vumc in Amsterdam.
Urologiehttps://westfriesgasthuis.nl/afdelingen/urologieUrologie​Urologie houdt zich bezig met behandeling van aandoeningen van nieren en de urinewegen van zowel mannen als vrouwen en daarnaast met aandoeningen aan de mannelijke geslachtsdelen.

 

 

dhr. F.A.G. Bloemhttps://westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.F.A.G.Bloem.aspxdhr. F.A.G. Bloem
dhr. A. Keizerhttps://westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.A.Keizer.aspxdhr. A. Keizer
dhr. M.R. Leterhttps://westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.M.R.Leter.aspxdhr. M.R. Leter

 

 

Hoornhttps://westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

 Meer informatie

Mobile Menu
Zoeken.