Klaplong (pneumothorax)

Bij een klaplong klapt een long voor een deel of helemaal in. De oorzaak: er komt lucht tussen de longvliezen – de vliezen die strak om de buitenkant van onze longen heen zitten. Tussen deze vliezen zit een dun laagje vloeistof. Dat laagje zorgt ervoor dat de longvliezen makkelijk ten opzichte van elkaar kunnen bewegen als u in- en uitademt. Komt er lucht tussen, dan klapt de long geheel of gedeeltelijk in omdat deze elastisch is als een ballon. De lucht kan van buitenaf komen, bijvoorbeeld door een verwonding, of van binnenuit de longen, door een ontsteking of een zwakke plek in de longen.
Is de long (deels) ingeklapt, dan kan hij niet meer goed zuurstof opnemen. Hierdoor kunt u benauwd zijn en last hebben van pijn op de borst.

Een klaplong kan op twee manieren ontstaan: spontaan en niet spontaan. De reden voor een spontane klaplong is meestal niet bekend. Een niet-spontane klaplong ontstaat door letsel.

Er zijn verschillende soorten van een klaplong. Er is de klaplong waarbij lucht de holte vult (pneumothorax), de klaplong waarbij bloed de holte vult (hemopneumothorax) en de klaplong waarbij bloed én lucht de holte vullen (hemopneumothorax).

Bron: www.longfonds.nl

 

 

Longfunctie onderzoekenhttps://westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00557-NL.pdfLongfunctie onderzoeken
Longfunctie onderzoeken bij kinderenhttps://westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00564-NL.pdfLongfunctie onderzoeken bij kinderen

 

 

Longgeneeskundehttps://westfriesgasthuis.nl/afdelingen/longgeneeskundeLonggeneeskundeDe longafdeling houdt zich bezig met chronische en acute longaandoeningen, zoals astma, COPD, klaplong of longembolie. Ook kunt u bij ons terecht voor oncologische en chirurgische zorg.

 

 

mw. D.M.I. de Fraiturehttps://westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.D.M.I.deFraiture.aspxmw. D.M.I. de Fraiture
dhr. dr. R.J. Roeleveldhttps://westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.R.J.Roeleveld.aspxdhr. dr. R.J. Roeleveld
mw. M.A. Tiemessenhttps://westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.M.A.Tiemessen.aspxmw. M.A. Tiemessen
dhr. dr. P.M.J.M. de Vrieshttps://westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.dr.P.M.J.M.deVries.aspxdhr. dr. P.M.J.M. de Vries

 

 

Hoornhttps://westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

 Meer informatie

Mobile Menu
Zoeken.