Bevolkingsonderzoek darmkanker

In januari 2014 is de gefaseerde invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker van start gegaan. In 2014 ontvangen alle mannen en vrouwen die geboren zijn in 1938, 1939, 1947 en 1951 een uitnodiging om deel te nemen. In de jaren daarna volgen steeds meer geboortejaren, tot in 2019 iedereen in de doelgroep (55 tot en met 75 jaar) ten minste één keer is uitgenodigd. Hiervoor ontvangen zij thuis een ontlastingstest. Bij een afwijkende uitslag, wanneer er bloedsporen in de ontlasting zijn gevonden, wordt de patiënt doorverwezen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek van de dikke darm door middel van een coloscopie.

Afwijkende uitslag
Dit vervolgonderzoek bestaat uit twee delen: een intakegesprek op poli 78 (Interne geneeskunde en MaagDarmLever) en een inwendig kijkonderzoek bij het Scopiecentrum. Dit onderzoek wordt ook wel coloscopie of colonoscopie genoemd. Met behulp van de coloscopie kunnen afwijkingen aan de dikke darm worden opgespoord. Tevens kunnen er tijdens het onderzoek direct ook kleine ingrepen worden gedaan, zoals het nemen van biopsie of het verwijderen van poliepen. Patiënten krijgen bij het onderzoek een lichte verdoving, zodat zij nauwelijks hinder van het onderzoek ondervinden. Kijk voor uitgebreide informatie en een filmpje op de site van het RIVM.

 

Team
Het team voor het vervolgonderzoek darmkanker bestaat uit verpleegkundige Gerda Slootweg en medische specialisten Azem Karimbeg, Elmar Schnekenburger en Johannes Schmidt, Marije Vlug en Reinier Peeters. Op teamfoto ziet u ook medewerkers van de poli en het Scopiecentrum. 
 

Kiezen voor een ziekenhuis
Mensen uit de regio Noord-Holland kunnen voor het vervolgonderzoek terecht bij het Westfriesgasthuis. U beslist zelf of u wel of niet meedoet aan het vervolgonderzoek en u kunt kiezen waar u dit onderzoek laat uitvoeren. Wanneer u als patiënt voorkeur heeft voor een ander ziekenhuis dan in uw uitnodiging staan, omdat het bv voor u makkelijker bereikbaar is, kunt u dit opgeven bij het RIVM. In de uitnodiging kunt u hier meer over lezen.

Over het bevolkingsonderzoek
Jaarlijks krijgen bijna 15.000 mensen in Nederland darmkanker. Dit is een van de meest voorkomende kankersoorten maar gelukkig ook een van de best behandelbare vormen van kanker, wanneer het in een vroeg stadium ontdekt wordt. Om darmkanker zo vroeg mogelijk te kunnen opsporen, voert het RIVM vanaf januari 2014 gefaseerd een landelijk bevolkingonderzoek in.

Datum: 29 januari 2014

 Meer informatie

Mobile Menu
Zoeken.