Botontkalking

Botontkalking (osteoporose) is een aandoening die wordt gekenmerkt door het afnemen van de hoeveelheid bot en een verandering in de botstructuur met als resultaat een verhoogde breekbaarheid. Osteoporose is eigenlijk het resultaat van een verstoorde balans tussen de aanmaak en de afbraak van bot. Er wordt te weinig bot gevormd of er is overmatig botverlies. Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd en betekent letterlijk "poreuze botten".

Osteoporose komt veel voor. Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 8 mannen boven de 50 jaar osteoporose. Vrouwen na de overgang en mannen ouder dan 50 jaar die al eens een botbreuk opliepen, hebben een verhoogd risico op een nieuwe breuk.

Osteoporose is een aandoening die goed behandeld kan worden. Door deze behandeling wordt de kans op een (volgende) botbreuk aanmerkelijk verkleind.

Wat kunt u verwachten van de osteoporosepoli?
Op de osteoporosepoli wordt er met behulp van de onderstaande onderzoeken diagnostiek verricht en voorlichting gegeven. Een afspraak bestaat uit twee delen:
 • Deel 1
  DEXA scan, poli 52 Nucleaire geneeskunde
  Er wordt een DEXA-meting gedaan. Dit is een scan met een zeer lage dosering röntgenstraling en heeft geen schadelijke gevolgen voor uw lichaam of omgeving. Bij een DEXA- meting wordt de botdichtheid van uw heup en onderrug gemeten. Een lage botdichtheid is een belangrijke voorspeller voor botbreuken.

  Bloedonderzoek, poli 7

  Dit onderzoek vindt plaats om uit te zoeken wat de mogelijke oorzaak van uw osteoporose is en om in kaart te brengen of er argumenten zijn om met medicatie te starten.

 • Deel 2
  Bezoek aan de osteoporoseverpleegkundige, poli 28
  De osteoporoseverpleegkundige geeft u voorlichting over de risicofactoren van osteoporose en wat u zelf kunt doen om dit te voorkomen. De vragenlijst, die u thuis gestuurd krijgt, wordt samen met u doorgenomen. Indien u vragen heeft, zullen deze besproken worden.

  Bezoek aan de geriater, poli 28

  Deze medisch specialist beoordeelt de uitslag van de onderzoeken, stelt de diagnose en schrijft zo nodig medicijnen voor.
Het vervolg
Wanneer er met medicatie gestart wordt, volgt drie maanden later een controleafspraak met de osteoporoseverpleegkundige. Aan de orde komen de gegeven adviezen en uw eventuele vragen c.q. problemen rondom de osteoporosebehandeling.

 

 

 

 

Osteoporose (botontkalking)https://westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-01167-NL.pdfOsteoporose (botontkalking)
Osteoporose spreekuurhttps://westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00375-NL.pdfOsteoporose spreekuur

 

 

Geriatriehttps://westfriesgasthuis.nl/afdelingen/geriatrieGeriatrieAls u ouder wordt kunt u te maken krijgen met problemen met uw gezondheid. Dat is waar Geriatrie zich mee bezig houdt: ziekten en problemen die ontstaan doordat u ouder wordt.

 

 

mw. J.O. Daalhttps://westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.J.O.Daal.aspxmw. J.O. Daal
mw. G.J. Hemmeshttps://westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/Mw.G.Hemmes.aspxmw. G.J. Hemmes
dhr. J.S. Schuijtemakerhttps://westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/dhr.J.S.Schuijtemaker.aspxdhr. J.S. Schuijtemaker
mw. P.C.M. Sinnige-Orijhttps://westfriesgasthuis.nl/specialisten/Paginas/mw.P.C.M.SinnigeOrij.aspxmw. P.C.M. Sinnige-Orij

 

 

Hoornhttps://westfriesgasthuis.nl/locaties/hoornHoornDe hoofdlocatie van het Westfriesgasthuis vindt u op de Maelsonstraat 3 in Hoorn. ​Er zijn twee ingangen: een hoofdingang en een ingang aan de stationszijde.

Mobile Menu
Zoeken.