Polikliniek

​​​De afdeling Dermatologie bestaat uit een enthousiast team van medewerkers. Het team bestaat uit dermatologen, doktersassistenten, een medisch secretaresse en gespecialiseerde verpleegkundigen. De gespecialiseerde verpleegkundigen hebben als belangrijkste taak het geven van uitgebreide voorlichting aan patiënten als aanvulling op de afspraak met de dermatoloog. Ook kunt u soms bij hen terecht voor controle-afspraken.

Op de poli Dermatologie (poli 30) kunt u na verwijzing terecht op verschillende spreekuren. U vindt die hieronder op een rijtje:

Algemene spreekuren
Op een algemeen spreekuur worden patiënten met diverse soorten aandoeningen gezien. Er is 10 minuten voor u gereserveerd. Daardoor is het alleen mogelijk naar de aandoening te kijken waarvoor u bent doorverwezen. In sommige gevallen is het mogelijk of noodzakelijk meteen ook een behandeling uit te voeren.

Huidkankerplekjes in het gezicht
Het Westfriesgasthuis heeft een gezamenlijk spreekuur voor patiënten met huidkanker in het gezicht. Bij dit spreekuur zijn een dermatoloog en de plastisch chirurg allebei aanwezig. Het spreekuur is bedoeld voor patiënten met (vermoeden van) een basalioom of plaveiselcelcarcinoom rond de oren, ogen, neus, en mond. Het spreekuur is iedere twee weken op donderdag om 15 uur.

Lichttherapie
Lichttherapie wordt gegeven bij aandoeningen als psoriasis en eczeem, als behandeling met zalven onvoldoende effect heeft. Een lichtkuur duurt gemiddeld 8 weken waarbij u twee keer per week, op maandag en vrijdag, naar het ziekenhuis komt voor een behandeling, die wordt uitgevoerd door een assistente . De behandelduur per keer is kort; variërend van een tiental seconden tot maximaal 15 minuten.

Photo Dynamische Therapie (PDT)
Photodynamische therapie wordt toegepast bij morbus Bowen, oppervlakkige basaalcelcarcinomen en soms bij aktinische keratosen. Afhankelijk van de aandoening vindt de behandeling één of twee keer (met tussentijd van een week) plaats op de woensdag. De behandeling neemt een groot deel van de dag in beslag en wordt uitgevoerd door de assistente.

Diep Veneuse Trombose (DVT)
U krijgt een afspraak op dit spreekuur wanneer u trombose heeft gehad of veel vocht in de benen heeft. Er wordt 30 minuten voor u ingepland. Het spreekuur is op woensdagmorgen. U wordt gezien door een doktersassistent in combinatie met Firma Livit voor het aanmeten van op maat gemaakte kousen.

Spataderspreekuur
Naar dit spreekuur wordt u doorverwezen wanneer (mogelijk) sprake is van spataderen. Er wordt voor u 30 minuten ingepland waarin u door de dermatoloog wordt onderzocht, een duplexonderzoek (echo-onderzoek van de bloedvaten) wordt uitgevoerd en een behandelplan met u wordt doorgenomen. Veelal loopt dit spreekuur gelijktijdig met een zelfde soort spreekuur van de vaatchirurgen, waardoor onderling overleg tussen beiden mogelijk is.
Lees verder...

Allergologie
Wanneer bij u wordt gedacht aan een allergische oorzaak van uw huidklachten, kan de dermatoloog onderzoek aanvragen om te testen op allergieën. Dit kan zijn in de vorm van plakproeven: hierbij krijgt u op een maandag de te testen stoffen op de rug geplakt door een assistente, worden deze op de woensdag erna verwijderd door de assistente en op de aansluitende donderdag heeft u vervolgens een afspraak met de dermatoloog die de plakproeven afleest en de resultaten en eventuele behandeling met u doorneemt. Ook kan allergologisch onderzoek door middel van priktests in de onderarm worden gedaan. Dat gebeurt op donderdagochtend of -middag.
Lees verder...

Wond Expertise Centrum
Het Wond Expertise Centrum (WEC) is een initiatief van de afdeling Chirurgie en Dermatologie van het Westfriesgasthuis en is bedoeld voor patiënten met ​acute en complexe wonden, zoals een 'open been'. Huisartsen en andere verwijzers kunnen patiënten met zulke wonden verwijzen naar het WEC.
Lees verder...​

Verpleegkundig consulenten
Op maandag en woensdag is er spreekuur van een verpleegkundig consulent. Hier kan u door een dermatoloog naar door verwezen worden voor extra uitleg, instructie, opvolging van een behandeling, hechtingen verwijderen of controle. Afhankelijk van de reden van doorverwijzen wordt een passende tijdsduur voor u ingepland.

Botoxspreekuur
Botox wordt door de assistente geïnjecteerd in de oksel(s) bij overmatig zweten. Voor de behandeling wordt twintig minuten gereserveerd. Een botoxspreekuur vindt meestal maandelijks plaats.

Spreekuren in buitenlocaties Enkhuizen en Heerhugowaard
Om de week is er een algemeen spreekuur in Heerhugowaard op de maandag. Wekelijks op woensdag en om de week op maandag is er algemeen spreekuur in Enkhuizen. Op een algemeen spreekuur worden patiënten met diverse soorten aandoeningen gezien. Er is 10 minuten voor u gereserveerd waardoor het alleen mogelijk is naar de aandoening te kijken waarvoor u bent doorverwezen. In sommige gevallen is het mogelijk of noodzakelijk meteen ook een behandeling uit te voeren. Sommige onderzoeken of behandelingen worden niet uitgevoerd in Enkhuizen en Heerhugowaard, zoals duplexonderzoek, zwachtelen van benen, wondzorg, lichttherapie, botoxbehandeling, allergologisch onderzoek en fotodynamische therapie.  

Kleine verrichtingen
Dit spreekuur vindt plaats op de poli Dermatologie, poli Verrichtingen (Maelsonstraat 5) of in een van de buitenpoli's: Heerhugowaard of Enkhuizen. Afhankelijk van de grootte en het aantal plekken die verwijderd moeten worden wordt 20-60 minuten voor u gereserveerd. Onder lokale verdoving worden de plekken weggehaald. Het is verstandig iemand mee te nemen om u na de behandeling te begeleiden.

Als u na het bezoek aan de gespecialiseerd verpleegkundige nog vragen hebt, kunt u per e-mail contact met ons opnemen. Uw mail wordt binnen een week beantwoord.

 Wanneer kan ik hier terecht?

 

 

Algemene richtlijnen poliklinische behandeling dermatologiehttps://westfriesgasthuis.nl/Folderbibliotheek/FLD-00314-NL.pdfAlgemene richtlijnen poliklinische behandeling dermatologie

 Contact

0229 25 78 25
ma-vrij: 08.30 - 17.00 uur

 Route

U vindt de polikliniek Dermatologie op de begane grond, poli 30.  Klik op het plaatje voor een vergrote weergave.

Mobile Menu
Zoeken.